An Ouderits: een knipoog naar nattigheid

Het blogteam ging langs bij participant An Ouderits, die tentoonstelt in Coffeebar Rij 62 in de Bovenrij. In de handgedraaide keramiek van Wat ANders krijg je een heel andere kant van An te zien. Ze geniet volop van het trage proces van het ambacht.

An, leg eens uit: Coffee meets ceramics!

Als professioneel muzikant ben ik altijd creatief bezig geweest. Al kon ik in klassieke muziek te weinig mijn creatieve ei kwijt. Na een omzwerving langs het lager onderwijs als workshoporganisator voor muzische vakken, kwam ik toevallig achter de draaischijf terecht. Die goesting was er al jaren, maar door het drukke gezinsleven met 3 kinderen, nooit volbracht.

Tot anno 2017 een cursus pottenbakken en een zeer gedreven leraar (Manu Willems) op mijn pad kwam. De hobby werd al gauw een passie. Eentje waar de rest voor moest wijken. Stap voor stap werd de droom groter. Het begon allemaal met een eigen draaischijf, daarna een oventje … uiteindelijk een geschikte locatie voor al dat materiaal, en natuurlijk een sfeervolle boschalet.

Het is een spannende evolutie om in verkoop te groeien van enthousiaste fans binnen familie- en vriendenkring, naar klanten die je van haar nog pluim kent.
Ik houd erg van steengoed, omdat het door gebruik in dialoog gaat me de klant. Ik draai tassen -eerst zonder oor, dan met, en kommetjes, vergietjes, lepelpotten en taartplateau ‘s, tot vogelvoederhangers, vaasjes en zeepschaaltjes.

Voor STORMLOOP 22 en het thema water maakte ik een selectie gebruiksvoorwerpen met een knipoog naar de nattigheid. Vaasjes, zeepschalen en badkamer accessoires, vogeldrinkschalen enz., te bewonderen bij coffeebar Rij62.

In deze keramiek voor dagelijks gebruik zie je vaak het gebruik van facetten, ofwel het weghalen van stukken klei waardoor er platte vlakken ontstaan. Ook met gestempelde en ingebakken teksten heb ik een bijzondere band, keramiek met een stem vind je van me terug in onder andere de tassen uit de ‘PUNT.’-reeks.

Het fascinerende aan pottenbakken voor mij persoonlijk is het feit dat je als het ware uit het een homp klei, recht uit de aarde een gebruiksvoorwerp creëert. Ambachtelijk pottendraaien is zo divers, dat het nooit gaat vervelen. Achter de draaischijf ben je bezig met het maken van een vorm, daarna kan je deze verder uitpuren met details (facetten, tekst, oren, een handvat).

Na de ruwbak begeef je je op een ander fascinerend terrein, glazuren. Dat biedt nog eens oneindig veel mogelijkheden om je werk verder richting te geven. Al vroeg komt het besef dat je jaren nodig hebt om al deze verschillende aspecten van het pottenbakken te exploreren. Dus deze passie zal niet snel uitdoven, en de uitdaging om me nog meer te verdiepen, blijft zo bij me.

Check An haar Instagram