De watervallen van Balleux

Stephan Balleux (°1974) stelt op STORMLoop twee monumentale kunstwerken voor. Het eerste is ‘Waterfall’ en kan je terug vinden in de Sint-Waldetrudiskerk. Vallend water, een waterval, fantoomachtig, maar heel precies geschilderd.

‘Ken je het verhaal van de Chinese keizer die in zijn slaapkamer een muurschildering van een waterval liet weghalen omdat hij er niet van kon slapen? Ik wou een schilderij maken dat geluid evoceert’, vertelt Balleux.

Het ander is ‘Magma’ en kan je terugvinden in de parking van de Action. Dit zestig meter lang schilderij is een lang, eindeloos panorama en ontvouwt zich als een onbekend, vloeibaar en organisch organisme. Hoewel abstract, roepen de afgebeelde vormen bij de toeschouwer een zeer tactiele gewaarwording op, waarbij de vloeistof op zijn beurt wordt getransformeerd in plant, dier en mineraal.

Balleux stelt zich vragen over zijn plaats als kunstenaar en de functie van schilderkunst vandaag. De kunstenaar analyseert de stroom aan beelden die ons dagelijks bereiken via verschillende media. Hij tracht zo te begrijpen hoe beelden werken en waarom sommige krachtiger zijn dan anderen.

Balleux verzamelt allerhande filmbeelden, afbeeldingen uit kranten en magazines, en eigen foto’s. Deze combineert en transformeert hij zorgvuldig tot nieuwe surreële beelden. De virtuositeit waarmee zijn schilderijen en tekeningen uitgevoerd zijn, vergroten de vervreemding. Zijn werk refereert aan zowel antropologie, mythologie, kunstgeschiedenis, literatuur en filosofie.