Kunst is nutteloos

Kunst of een kunstenfestival is compleet nutteloos. Net zo overbodig als de Tour de France, Rock Werchter, een taart met kaarsjes op je verjaardag, een namiddag gaan vissen of een quizprogramma op tv.

In Lascaux in Frankrijk en in Santa Cruz in Zuid-Argentinie maakten onze voorouders duizenden jaren geleden tekeningen op de rotswand van een grot. Compleet nutteloos. Maar het toont aan dat ze tijd over hadden. Tijd die ze niet moesten besteden aan jagen of overleven. Het toont ook aan dat het mensen waren, want geen enkel ander wezen haalt het in zijn of haar hoofd om iets te gaan tekenen op een rotswand.

Waren onze voorouders gek geworden? Hadden ze niks beter te doen dan deze nutteloze rotstekeningen maken? Het zijn vragen die we duizenden jaren later nog steeds stellen over kunst. En trouwens meer over kunst dan over het WK voetbal. Nee, ze deden het om dat ze er, en dat mag ik hopen, plezier aan beleefden. Net zoals die skater in het skatepark in zijn ´tijd over´ gaat rollen op een plank over aangelegde niveauverschilletjes in het park. Ik kan daar makkelijk tegen zijn want ik zie liever een boom dan beton. Ik kan ook makkelijk tegen de Tour de France zijn, want die wielrenners worden voorafgegaan door een colonne rijdende reclame auto´s. Met die benzine kan heel wat ´beters´ mee aanvangen worden. Ga ik anti zijn? Nee, want ik besef dat vele mensen daar plezier aan beleven, net zoals heel wat mensen de komende weken plezier zullen beleven aan STORMLoop.

STORMLoop wil een kunstenfestival zijn tussen de mensen. Want ik geef toe, dat kunst regelmatig elitair en hoogdravend kan zijn. Daar doen we niet aan mee. We openen bewust op sportieve wijze met een loop langs de Nete en door enkele expo locaties. (dat je ook kan wandelen). We organiseren een visprijskamp, concerten, een kinderzoektocht en stellen de watertoren open voor het publiek. Maar ook; wij geven 160 lokale amateurkunstenaars een forum. Zij vullen hun ´tijd over´ met hun passie, schilderen, muziek maken, fotografie, keramiek, beeldhouwen, etc. Want mensen komen in vele soorten en gewichten. Wij zijn niet allemaal voetballiefhebbers, tuiniers, gamers of vinkenzetters. Deze participanten stellen zich de komende 2 weken op in cafés, leegstaande panden, rusthuizen, winkels enz. Het is een win-win en extra publiek voor onze middenstand.  Heb je daar geen boodschap aan, dan is dat helemaal ok voor ons. Heb je liever Herentals-Fietst-Feest in de zomer of ga je liever naar het ijshockey, prima, maar besef dat jouw vrijetijdsinvulling even nutteloos is als de buurvrouw aan haar schildersezel die exposeert op STORMLoop.

En trouwens, ook als je je mening typt op sociale media heeft dat totaal geen nut, maar je hebt wel een forum om jezelf te uiten, net zoals wij een form geven aan kunstenaars. Het ene is niet beter of slechter dan het andere. En maar gelukkig kan dit in onze vrije wereld.

Het water (het waterverbruik is, bijvoorbeeld, het equivalent van 1 jeansbroek per 2 uur, dus met 7 jeansbroeken doen we een heel STORMLoop weekend, en iedereen mag jeans blijven dragen jawel) van Deer Fountain door Willen Boel op de Grote Markt wordt opgepompt uit de waterput van Reinigingswerken Group Peeters aan de brug naast het Kempisch Kanaal, één van onze sponsors. Het is grondwater, en geen drinkwater, dat ons gratis ter beschikking wordt gesteld. (de meeste privé zwembaden worden wel gevuld met drinkwater) Het werk zelf is een hedendaagse fontein die we bewust op de Grote Markt hebben geïnstalleerd. Fonteinen staan over heel de wereld op marktpleinen. En er is geen enkele fontein in heel de wereld die nut heeft of nodig is, zelfs niet die op Montjuic in Barcelona. Ze zijn daar enkel ter versiering of uit schoonheid en omdat mensen ´tijd over´ hadden. Fonteinen trekken mensen en kinderen aan en ze schenken hun plezier, maar u mag daar gerust tegen zijn.

En hopelijk beleeft u de komende 2 weken veel plezier aan STORMLoop, een feest ter bevordering van de positieve sfeer in de stad.

PS: Blauw is onze favoriete kleur, dus mensen blauw in de stad, in je haar, je kleding, je gevel, je tuin…!

Een vriendelijke, maar nutteloze groet,

Geert Verbist

Meer informatie