Het mysterie van de merrie

STORMLoop ging vandaag van start met de voorstelling van de waterdocumentaire “H2O in Historisch Herentals”. Filmmakers in kwestie zijn Tim en Mark, twee vrolijke studenten aan de academie van Beeldende Kunst, die van STORMLoop de vraag kregen om een educatieve documentaire te maken over water, je weet wel, het thema van ons festival.

De twee filmmakers gingen de afgelopen twee jaar aan de slag en filmden elke kenner en historicus uit de stad, met de vraag hoe zij het water in de stad zagen. We kregen een fantastisch beeld over een oude Middeleeuwse stad, omwald door muren, omringd en dooraderd door water, waar kloeke ridders gewelfde muren opklommen op zoek naar frêle jongedames, die graag een koffie ergens wilden gaan drinken.

Toch sidderde en beefde het publiek op enkele belangrijke momenten in de film. Er brak net geen revolutie uit toen bleek dat café Sas 10 foutief op de kaart werd gezet. Ok, dat vuurtje werd snel geblust. Wat later volgde, bracht in onze herinnering echter de zwarte dagen terug rond de discussie van de verdwijnpaal op de Grote Markt. De aanleiding: een foto van twee mannen en een paard aan tafel in een café, die samen een pint aan het drinken waren.

“Hoe kwam dat paard in dat café terecht?”

Uiteindelijk bleek het antwoord simpel. Langs de kanalen van Herentals liepen paarden die de boten voort trokken. Die paarden, samen met hun bazen, moesten ook eten (en drinken, volgens de regisseurs) en zo kwamen paard en baas samen in de kroeg terecht. Naar aanleiding van deze ontdekking richtten we ter plaatse en terstond een commissie op om die foto, onbekend voor historici allerhande, manu militari toe te voegen aan het stadsarchief. De nodige processen zijn aangespannen, en we gaan het ook gewoon eens vriendelijk vragen als het uitkomt, een van de dagen.

Maar voor de rest, over de film. Geld noch middelen werden gespaard: een boottocht, een optreden van een gepensioneerde stadsdichter, een hoop drone-beelden, … alle truken uit de kast van Coppola kwamen naar boven. Het resultaat is dan ook overduidelijk: H2O in historisch Herentals wordt een documentaire waar men over 200 jaar nog naar kijkt. Eentje waarvan we denken: “ah, mooie tijd, zie hoe plezant dat was.”

Mark en Tim hebben dat goed gedaan. Ze maakten voor STORMLoop ook al enkele promofilms, en bereiden ook onze after movie voor. En ze werken aan een blooper-editie. Dus, wie de première gemist heeft, die kijkt gewoon naar de blooper-editie!

En nog even serieus, nu zaterdag starten we officieel met STORMLoop. Iedereen welkom, have a great time en amuseer jullie!