Zwaan-in-meer

De zwaan gleed al sierlijk door het meer. Maar de avond had nog niet de juiste kleur. Het uur moest nog blauw worden. Dat matchte volledig met het STORMLooplogo. En dat waren net de ideale omstandigheden voor de start van de avondvoorstelling ‘The Lake’.

Dus wachtten we (een volle tribune) en lieten we bezinken wat Geert Verbist, creatief brein van dit gesamtkunstwerk, ons had meegegeven. Het zou een drijvend samenspel worden van muziek van Svinhunder, choreografie van Min Hee Bervoets, nevelprojectie met visuals van Sacred Places en de natuur.

Die laatste had zich reeds in al haar glorie voor ons ontvouwd. Als een reuzenposter, te romantisch om waar te zijn. Gelukkig waren er de muggen die ons deden beseffen: dit was écht. Twee eenden streken nog snel het beeld binnen. Ze namen als eregasten plaats op de eerste rij waterrimpelingen.

Svinhunder stemde de snaren en voor we het wisten leidden ze ons de voorstelling binnen en de danseressen het ponton op. Traag en sierlijk gleden ze in het beeld.

In het licht van het blauwe uur, waar ook de zwaan in dreef.

Donkerblauw dansten vier ballerina’s op een dobberend ponton.

Frêle meisjes hebben geen zeemansbenen maar de deining van het water deerde hen niet. Ze lieten zich drijven op vervoerende tonen, dansten elk hun choreografie die eindigde in synchrone momenten. Ze verstrengelden in duetten. En ze bleven droog.

Dit had al wel eens anders uitgepakt. Bij de generale repetitie hingen de kleren te drogen. Eén danseres nam het zwanenmeer te letterlijk. Bij de première had Min Hee dit kunnen voorkomen.

De vogels had ze niet in de hand. Die gingen lustig tekeer op de tonen van Svinhunder. Toen het avondlijke blauw overging in zwart staakten onze gevleugelde vrienden hun gekwetter. Het doek viel over de natuur en de nevelprojectie nam het decor over.

Witte cirkels, slingers en golven om ons te laten wennen, escaleerden in een ware kleurenexplosie die de danseressen even total loss deed gaan.

Het publiek keek sprakeloos toe en belandde ondertussen in een ballet blanc. Omhuld door rook doemden de danseressen één voor één op in het wit. Hun lichamen gigantisch geprojecteerd op het ruisende gordijn van nevel, dansten ze hun dans met zichzelf.

‘Are you okay?’ Vroeg de bezwerende,  opzwepende soundscape van Svinhunder?

Yes we are, Svinhunder!

Want we hebben juist een voorstelling gezien zoals ze nog nooit in ons Warandedansabonnement zat. En ook niet in dat van De Singel.

Dit zit zomaar in het programma van STORMLoop!

Allen daarheen. Volgende kans op zaterdag 14 mei om 20.30 u op de vijvers van Sport Vlaanderen.