Grote Markt

5. GROTE MARKT

Willem BOEL - Deer Fountain #3, 2022

Zeven omgebouwde kruiwagens staan boven op een constructie van steigerbuizen en stellingelementen. De kruiwagens worden gevuld met water tot ze, in een schijnbaar ongecontroleerd ritme, naar voren kantelen en hun inhoud weer naar beneden storten. Het water keert terug naar waar het vandaan kwam.

De uitgebalanceerde kruiwagens doen waarvoor ze zijn gemaakt: gevuld en weer geleegd worden. Maar ook de stelling doet waarvoor ze is opgebouwd: een last in de hoogte ondersteunen. De installatie met de kiepende kruiwagens is een fontein, een ornament dat de buurt opsmukt en door haar beweging voor een frisse, nieuwe dynamiek zorgt. Schitterend in haar nutteloosheid, zoals elke fontein. Het onaflatende, onvoorspelbare kantelen van de kruiwagens is meedogenloos en poëtisch tegelijk.

De titel van de installatie is een woordspelletje. Deer Fountain kun je verstaan als ‘dear fountain’ - beste fontein - maar het verwijst ook naar de decoratieve Japanse bamboefonteintjes die je weleens in een Vlaamse tuin ziet. Die werden oorspronkelijk gebruikt om herten of ‘deer’ weg te jagen zodat ze niet aan de tuinplanten zouden vreten. Een dubbele betekenis die de kruiwagens nog meer inhoud geeft dan enkel water.

Nota van STORMLoop

Als je hier 2 uur staat,  heb je het water zien neerstorten dat nodig is om 1 jeansbroek te produceren. Als je hier 1,5 uur staat, is dat het water nodig voor de biefstuk op je bord. Wat niet wil zeggen dat je geen jeansbroek meer mag dragen of geen biefstuk meer mag eten. Dat is niet de boodschap van de kunstenaar. En dat is ook niet onze boodschap. De boodschap is: geniet van deze fontein, schitterend in zijn nutteloosheid, zoals elke fontein. Ze is onvoorspelbaar, meedogenloos en poëtisch! Meer weten? Lees op onze blog 'Kunst is nutteloos'.

Het water van deze fontein is geen drinkwater. Het werd door Group Peeters opgepompt uit een put nabij het kanaal Bocholt-Herentals.