Muziek

TIP : Concert LUCID LUCIA

Na een jarenlange renovatie gaan in het najaar de deuren van de Hnita-Hoeve in Heist-op-den-Berg in septmber weer open. In afwachting daarvan gaat de Hnita Jazz Club graag in op de uitnodiging van STORMloop om in Herentals een concert op te zetten. In Kapel werd een bereidwillige derde partner gevonden. Op het programma een nieuwe jazznaam met een stevige voorgeschiedenis: Lucid Lucia.

Sinds 2008 was BRZZVLL, opgericht door saxofonist Vincent Brijs, een begrip in Antwerpen en op de Belgische jazzscene. Na een periode van vijftien jaar echter besloot het sextet om met een naamsverandering en een andere bezetting aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Enter het septet Lucid Lucia, vernoemd naar Brijs’ oudste dochter en tevens de naam van een track die voor het eerst op BRZZVLL’s album First Let’s Dance (2016) verscheen.

In Lucid Lucia smelten vrijgevochten saxen, futuristisch klinkende toetsen, monsterlijke baslijnen en funky drumbeats samen, wat resulteert in een vreugdevolle viering van jazz, funk en groove. Lucid Lucia is een band die staat als een huis, een ode aan vrijheid en ritme. De sound refereert o.m. aan Herbie Hancock’s Head Hunters en aan Miles Davis’ jazzfunk uit de vroege jaren 1970.

In het kader van de maandelijkse ‘Nuff Said-avonden in Antwerpen werkten de leden van Lucid Lucia samen met artiesten zo divers als Anthony Joseph, Joseph Bowie, Zena Edwards, Mauro, Marie Daulne, Ida Nielsen en vele anderen, wat hun sound aanzienlijk verrijkte.

Op 8 oktober 2021 verscheen het titelloze EP-debuut van Lucid Lucia op het Belgische label Sdban Ultra.

Vrijdag 20 mei om 20.30 uur

Kapel, Wolstraat 27 - Tickets - 17 euro (basis), 15 euro (Hnitaleden), 13 euro (-26)

 

 

Bach in Time - Philippe Thuriot

Accordeonist Philippe Thuriot is een van Belgiës allergrootste artiesten. Hij is een muzikale duizendpoot, die in vele stijlen uitblinkt. Het kleurenpalet dat hij bereikt, grenst aan het onwaarschijnlijke. Met Bach in Time vertrekt hij vanuit Bach en improviseert op een zeer natuurlijke wijze richting folk, pop, tango en wereldmuziek. 

Zondag 8 mei om 11u

Kapel Oud Gasthuis, Nederrij 133 - 13 euro / 10 euro (Vriendenpas) / 6,50 euro (Vrijetijdspas)

Ensor Strijkkwartet en Jan Decleir

Het Ensor Strijkkwartet en acteur Jan Decleir brengen een aantal sprookjes van de gebroeders Grimm op het podium met enkele hoogtepunten uit het oeuvre van Beethoven. Met dit programma wil het kwartet de 250ste verjaardag van Beethoven vieren. 

Woensdag 18 mei om 20 uur

Sint-Niklaaskerk, Sint-Niklaasstraat 1, Morkhoven - 18 euro / 15 euro (Vriendenpas) / euro 9 (Vrijetijdspas) of  26 euro / 23 euro (Vriendenpas) / 13 euro (Vrijetijdspas) in combinatie met de lezing van Jan Caeyers op 16 mei 

Bert Dockx

Bert Dockx is één van de meest unieke en begeesterde muzikanten van de laatste jaren: als spil van het zeskoppige Flying Horseman, één derde van het onvolprezen Dans Dans, bezieler van Ottla en in zijn eentje met het Nederlandstalige, akoestische Strand of het avontuurlijke cover-project Transit. Hij bracht in ijltempo een reeks indrukwekkende albums uit, unaniem geloofd door de pers, en bevestigde op podia in binnen- en buitenland keer op keer zijn ijzersterke live-reputatie. Wanneer hij dezer dagen solo aantreedt mag u zich verwachten aan een greep uit het Transit-repertoire en nieuw materiaal vol weergaloos gitaarwerk en gepassioneerde zang. 

Vrijdag 13 mei om 20.30 uur

Kapel, Wolstraat 27 - 15 euro

Sleepers' Reign en Lili Grace

De Herentalse popgroep Sleepers' Reign bereikte in 2012 de finale van Humo's Rock Rally. De band won er de publieksprijs. Het pad van de groep raakte verstrengeld met dat van Lili Grace in een strijd om een podiumplaats. Vandaag delen de bands het podium om hun nieuwste werk te presenteren.

Lili Grace maakt eigenzinnige melodieën waarin cello, hobo, toetsen en twee vrouwenstemmen elkaar innig zoenen. Het bejubelde Silhouette is hun debuut-cd.

Donderdag 19 mei om 20 uur

Schouwburg cc 't Schaliken, Grote Markt 35 - 15 euro / 12 euro (Vriendenpas) / 7,50 euro (Vrijetijdspas)

Lucid Lucia

Lucid Lucia zijn Vincent Brijs (saxofoons en EWI), Bart Borremans (saxofoons), Stijn Cools (drums), Dries Laheye (bas), Dries Verhulst (gitaar), Jan Willems (toetsen) en James Williams (drums en percussie). Ze smelten vrijgevochten saxen, futuristisch klinkende toetsen, monsterlijke baslijnen en funky drumbeats samen, wat resulteert in een vreugdevolle viering van jazz, funk en groove. De sound refereert o.m. aan Herbie Hancock’s Head Hunters en aan Miles Davis’ jazzfunk uit de vroege jaren 1970. Meer info op www.lucidlucia.com

Na een jarenlange renovatie gaan in het najaar de deuren van de Hnita-Hoeve in Heist-op-den-Berg weer open. In afwachting daarvan gaat de Hnita Jazz Club graag in op de uitnodiging van STORMloop om in Herentals een concert op te zetten. In Kapel werd een bereidwillige derde partner gevonden. Meer info op www.hnitajazzclub.be. 

 

Vrijdag 20 mei om 20.30 uur

Kapel, Wolstraat 27 - Tickets - 17 euro (basis), 15 euro (Hnitaleden), 13 euro (-26)

Jonas Winterland Concertwandeling

Maak een gezellige wandeling langs het kunstenparcours van STORMLoop. Eindigen doe je met een concert van Jonas Winterland. Singer-songwriter Jonas Winterland staat op het podium met zijn nieuwe plaat Berichten uit de schemerzone. Jonas kreeg de voorbije jaren niet alleen een nominatie voor de Mia’s, maar ook eretitels als ‘de Leonard Cohen van de Lage Landen’ en ‘de Vlaamse E van Eels’.

Zaterdag 21 mei om 19 uur

Trouwzaal Le Paige, Nederrij 135 - Tickets - 14 euro / 11 euro (Vriendenpas) / 7 euro (Vrijetijdspas)