Blog

Stormtijden onder water

Een droeve mededeling om de dag te beginnen. Het werk ‘Stormtijden’ in de kelder van De Kapel is vandaag afgebroken. Met het stormweer van gisteren is de kelder onder water gelopen, en is de installatie beschadigd. Tim Van der Schraelen en Jef Versmissen, de breinen achter de kortfilm, krijgen de installatie dit weekend niet meer hersteld. Gelukkig staat de film ook al op YouTube, en kan je hem daar ook bekijken.

Reactie van de kunstenaars: “Beetje ironisch ook wel, voor een kunstwerk met als thema verwoesting door water. We kregen al veel volk over de vloer, en veel toffe reacties. Hopelijk kunnen we je jullie ook via YouTube bereiken. En nog een bedankje aan Lieve, onze buurvrouw in de kelder, ze heeft ons goed geholpen en opgevangen vandaag!”

Participant 76

Weet u niet waar naar toe? Volg het advies van onze BH’s!

Het blogteam interviewde enkele BH’s, met de vraag wat zijn van STORMLoop vonden. De Bekende Herentalsenaren waren zeer enthousiast en gaven verschillende tips over topwerken, topcafé en topmomenten uit de geschiedenis van onze stad.

Dus als u ons niet gelooft, luister dan even naar het advies van onze meer gerenommeerde stadsgenoten. Misschien kennen zij er ook niet alles van, maar plezant was het in ieder geval wel!

Een verzopen manuscript in de rugzak

FOTO: Erik van de Kapel
CONCERTBESPREKING

Lucid Lucia
Kapel, Herentals
vrijdag 20 mei

Ok, ook wij lieten tranen bij tuiten bij het einde van BRZZVLL, een begrip in de Belgische jazzwereld. BRZZVLL stopte ermee na 15 jaar en begon met een nieuwe naam en een nieuwe bezetting aan een nieuw groovy hoofdstuk. Dat nieuwe hoofdstuk is Lucid Lucia, die vandaag de Kapel met een indrukwekkend bezoek vereerde.

Lucid Lucia smelt volgens hun bio vrijgevochten saxen, futuristisch klinkende toetsen, monsterlijke baslijnen en funky drumbeats samen, wat resulteert in een vreugdevolle viering van jazz, funk en groove. We geven toe, daar is weinig van gelogen. De Kapel zat blijkbaar vol liefhebbers van Miles Davis en Herbie Hancock, die duidelijk op hun wenken werden bediend.

We zaten eigenlijk het hele concert met onze voeten en vingers mee te drummen, te jiven en te swingen, met een glimlach op de lippen, ogen toe en het hoofd in de wolken. Lucia Lucia voerde ons mee naar een ouwe rokerige kroeg ergens in de Bronx, waar we, na vier dagen liften, eindelijk uit een beerkar vielen, met een halve fles whiskey, wat pillen en het verzopen manuscript van On The Road in onze rugzak. Zo , en dan die jazzkroeg binnen, met wat koperen sollen een glas sjacheren, en genieten van een eindeloze avond.

Om maar gewoon te zeggen, wij zijn volledig overtuigd van deze band. Wat een sound, wat een groove, wat een klasse. Wat een drummer!

De eerste plaat van Lucid Lucia verscheen al een tijdje geleden, maar ze mochten hun nieuwe aankondigen. Die wordt in het najaar voorgesteld in de AB, de Roma en ergens in Gent. Best toch eens checken zouden we zeggen.

Nog goed nieuws trouwens. Lucid Lucia kwam langs op uitnodiging van de Hnita Jazz Hoeve en het kunstenfestival STORMLoop. Het STORMLoop-festival gaat vandaag zijn laatste weekend in en kan nu al op een succesvolle tweede editie terugblikken. De Hnita Jazz Hoeve gaat in september dan weer gewoon terug open, na een jarenlange renovatie. Fantastisch nieuws dus voor alle jazzliefhebbers, waar je ons zeker mag bij rekenen.

A Little More Lomo!

Wie het fenomeen ‘Instathals’ gevolgd heeft, weet dat Herentals enkele steengoede fotografen in huis heeft. Tom Van Sande was een nieuwe ontdekking voor mij.

De Kempen is voor Tom absoluut een inspiratiebron, gezien de meeste beelden echt niet ver van thuis worden genomen. Hij zoekt doelbewust naar het vertalen van een atmosfeer en zet in meesterlijk gekozen momentopnames de kempische charme in de verf, als tegengewicht van al wat in megapixel en in megaconsumptie aan het vervagen is.

Zijn straatfotografie is een vertaling van het oude filmrolletje en beelden worden genomen met een onzichtbare, voor de echte fotografen, brakke camera. De Lomo LCA. De typische imperfecte analoge stijl typeert Tom zijn karakter in een meer exceptionele fotografie.

Tom heeft zijn camera altijd en overal op zak, beelden maken is een onderdeel van zijn dag. Het beeld is pas compleet op het moment dat het digitaal verwerkt is. Het maken is veel belangrijker en intensiever dan de PR die er rond zou moeten hangen.

Na een lange zoektocht heeft Tom eindelijk een digitaal toestel gevonden dat hetzelfde functioneert als mijn LOMO LCA. Een digitaal toestel bestaat waar je net als bij de Lomo de afstand tot je onderwerp snel zelf inschat en gewoon ‘de klik’ mee kan hebben. Er mee leren werken wordt nieuwe uitdaging van deze zomer.

De beelden van Tom zijn te bewonderen in Rij62, zijn werk is voorzien van een QR-tag die iets meer vertelt over de foto waar ze bij hangen. Op Instagram is zijn werk nog veel breder te ontdekken en ook alle geafficheerde beelden zijn te koop na contactopname in allerhande te overleggen media voor thuisinrichting.

https://eskodisk.wixsite.com/eskodisk

Instagram: @eskodisk

Participant 43, Coffee Bar Rij 62, Bovenrij 62

Vreemde vogels

Klaartje Gilliams is een kleurrijke vogel. Ze werkte 25 jaar als stewardess en heeft een warme liefde voor vleugels, vliegen en vogels, verder is ze een artistieke duizendpoot die kunst maakt op basis van recyclage. Alles wat ze in de handen krijgt wordt gebruikt om iets anders, mooier of bruikbaar van te maken. 

Toen ik ze tegenkwam was haar atelier bemoedigend ontploft van energie. Ze maakt in eerste instantie de werken voor zichzelf, rechtstreeks vanuit de ziel, maar ze schuwt ook de ludieke factor niet naar het publiek.  Haar kwieke vogeltjes bij Moktamee worden daarom geportretteerd als bloeddorstige, vlammende feniksen met een kleurrijke omschrijving en een Latijnse stamboom.  

U weze gewaarschuwd, zodat u niet bij het voederen een paar vingers kwijtraakt. 

Klaartje Gilliams, samen met Ronny Eelen, Dannie Nijsmans, Mars Hens, en Lieve Aerts / Participant 52, Moktamee, Bovenrij 30

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein

Het Landschip is in Herentals. Het Landschip is een grote kar van het kunstenaarscollectief Time Circus uit Antwerpen en vertrok begin mei uit Antwerpen, op weg naar Griekenland. Het collectief onderneemt de tocht te voet. Over negen maanden en 3.000 kilometer moet het Landschip dan schitteren bij de aftrap van Elefsina als culturele hoofdstad van 2023. Nu brengt het Landschip een bezoek aan de stad van STORMLoop.  

Op vrijdag 20 mei vertrekt het schip omstreeks 15 uur vanuit de buurt van Prima Lux, passeert langs de Bovenpoort, en komt om 16 uur aan op de Grote Markt bij de kruiwagenfontein van Willem Boel. De fontein zal dan ook aangezet worden. De bemanning van het Landschip overnacht in Herentals en vertrekt op zaterdag om 10 uur ’s morgens richting Neerpelt. Iedereen is welkom om het Landschip mee Herentals in te duwen.

De scholen zijn dan net uit en het zou fijn zijn als alle kinderen komen helpen duwen. 

Kunstdief gezocht

Update 18.11 uur

Er zijn beelden opgedoken van de drieste kunstdiefstal van gisteren. De bij de meest ordelijk geordende ordediensten gekende Ziggo J. is gefilmd terwijl hij het kunstwerk ontvreemdt. Het gaat om een werk van Patteef dat in café De Max in de Nieuwstraat hangt.

Iedereen van STORMLoop is in shock en hoopt dat deze onverlaat snel ter verantwoording wordt geroepen. We tonen u de beelden, maar waarschuwen u: dit is niet bestemd voor teergevoelige zielen.

Tips blijven welkom onder de #KaptErGeenBierIn.

Update 13.28 uur – Anonieme getuige in shock

Gisteren werd er een kunstwerk gestolen tijdens een uit een hand gelopen kroegentocht. De kunstminnende dader is nog niet gevat, maar we hebben wel een interview met zijn getraumatiseerde kompaan. Eerder vandaag werd ook al een robotfoto verspreid.

Iedereen die tips heeft over deze drieste diefstal, mag dat melden via #KaptErGeenBierIn. Deze avond hopen we beelden te hebben van de diefstal, die geschiedde in een niet nader genoemd café in de Nieuwstraat.

#KaptErGeenBierIn

SPOEDBERICHT

Gisterenavond werd een kunstwerk gestolen. Er is nog geen nieuws bekend, maar volg deze blog, waar we u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

Mocht u de persoon op de robotfoto herkennen, mag u tips binnenbrengen met #KaptErGeenBierIn!

Echt wel superthee, de deze

Wie een kort fietstochtje wil maken met een kunstzinnig doel kunnen we de volgende tip meegeven: RIMPELING, onder meer een muziekinstallatie.

Iris Weichler bespeelt op haar installatie verschillende instrumenten. De klanken brengt ze over op een schaal gevuld met water. De trillingen veroorzaken patronen op het wateroppervlak. Deze trillingspatronen in het water worden geprojecteerd. Het water wordt gebruikt om thee van te zetten voor de bezoekers. Een totaalervaring dus.

Adres: Watervoort 140, Theemuze. Let op: telkens om 14 en 16 uur wordt de installatie opgestart. Terug fietsen kan via de Brink, gewoon terugrijden en wandelknooppunt 14 volgen naar links. Of volg de wegwijzer naar Toeristentoren op de Watervoort en ga daar een frisse pint drinken.

Participant 95

Bert Dockx Rockx

Bert Dockx is één van de meest unieke en begeesterde muzikanten van de laatste jaren: als spil van het zeskoppige Flying Horseman, één derde van het onvolprezen Dans Dans, bezieler van Ottla en in zijn eentje met het Nederlandstalige, akoestische Strand of het avontuurlijke cover-project Transit.

Hij bracht in ijltempo een reeks indrukwekkende albums uit, unaniem geloofd door de pers, en bevestigde op podia in binnen- en buitenland keer op keer zijn ijzersterke live-reputatie. Wanneer hij dezer dagen solo aantreedt mag u zich verwachten aan een greep uit het Transit-repertoire en nieuw materiaal vol weergaloos gitaarwerk en gepassioneerde zang.

Op vrijdag 13 mei stond hij in de Kapel in Herentals voor STORMLoop. Het blogteam maakte deze fijne reportage. Er is geen alcoholvrije versie van!