Parking Action

7. PARKING ACTION

Stephan BALLEUX - Magma

Stephan Balleux (°1974) stelt zich vragen over zijn plaats als kunstenaar en de functie van schilderkunst vandaag. De kunstenaar analyseert de stroom aan beelden die ons dagelijks bereiken via verschillende media. Hij tracht zo te begrijpen hoe beelden werken en waarom sommige krachtiger zijn dan anderen. 

Balleux verzamelt allerhande filmbeelden, afbeeldingen uit kranten en magazines, en eigen foto’s. Deze combineert en transformeert hij zorgvuldig tot nieuwe surreële clinbeelden. De virtuositeit waarmee zijn schilderijen en tekeningen uitgevoerd zijn, vergroten de vervreemding. Zijn werk refereert aan zowel antropologie, mythologie, kunstgeschiedenis, literatuur en filosofie. 

Dit zestig meter lang schilderij is een lang, eindeloos panorama en ontvouwt zich als een onbekend, vloeibaar en organisch organisme. Hoewel abstract, roepen de afgebeelde vormen bij de toeschouwer een zeer tactiele gewaarwording op, waarbij de vloeistof op zijn beurt wordt getransformeerd in plant, dier en mineraal.

Christine CLINCKX - 20 Years Underground

Christine Clinckx, onderzoekt in haar video’s, fotowerken en installaties hoe geschiedenis inwerkt op het leven van mensen en omgekeerd. Ze bewerkt en verwerkt visuele fragmenten uit individuele en familiale geschiedenissen tot gelaagde poëtische narratieven waarin het politieke steeds onderhuids aanwezig is. In Stormloop presenteert ze haar recente werk 20 Years Underground (2020). Deze dubbele beeldprojectie confronteert kleurendia’s uit de familiale sfeer die de kunstenaar gedurende twintig jaar onder de grond begraven heeft. De impact van vocht en schimmel op de pellicule creëerde onvoorziene effecten en droegen bij tot de transformatie van deze beelden tot enigmatische visuele sequenties.