STORMLoop 26
Van 8 tot 24 mei 2026 vindt in Herentals het kunstenfestival STORMLoop 26 plaats. Voor deze editie rekent STORMLoop opnieuw op een massa participanten van alle creatieve slag, naast het gecureerde programma met meer bekende namen.
WIT, BLAUW, GOUD, ZWART
STORMLoop-parcours opnieuw een aanrader
Thema van deze derde editie van STORMLoop is WIT-BLAUW-GOUD-ZWART, kleuren of materialen met een grote impact op de kunstgeschiedenis. Blauw was in een ver verleden een ontzettend dure kleur die gemaakt werd uit de zeldzame steen lapis lazuli. Wit stond lang voor puurheid en onschuld. Het was symbool voor deugdelijkheid. Goud is de enige kleur, of moeten we zeggen het enige materiaal, dat zo intens licht kan weerstralen. Geen wonder dus dat in Egypte goud synoniem werd voor de kracht van de zon. En dan is er nog zwart. Omdat houtskool zwart ziet, zijn de oudste kunstwerken op aarde ooit in zwart getekend. Doorheen de geschiedenis deden kleuren emoties oplaaien, beïnvloedden ze het menselijke gedrag en bepaalden ze zelfs mee de loop van de geschiedenis. Ook vandaag nog inspireren wit, blauw, goud en zwart kunstenaars.
ANNELIES NAGELS

Curator Annelies Nagels cureert het expoparcours, met expo’s en installaties van professionele kunstenaars. Deze werken zijn te vinden in de Lakenhal op de Grote Markt, domein Le Paige, de Onze-Lieve-Vrouw-op-‘t-zand-aan-de-Nete (de nieuwe kerk) en het Begijnhof.
De grote heropening van de Lakenhal is gepland samen met STORMLoop. Er is een expo van Nadia Naveau, die inspeelt op de historische kunstwerken van Fraikin, en fragiele werken op papier van Fabrice Souvereyns. Op de Grote Markt kunt u een nieuwe installatie Frederic Geurts bewonderen. Deze installatie werd speciaal voor STORMLoop ontwikkeld.
Aan het kasteel komt het werk ‘Blue Line’ van Frederic Geurts. ‘Blue Line’ is een kleurenmeter die de felheid van de kleur van de wolken en de lucht meet. In de Onze-Lieve-Vrouw-op-‘t-zand-aan-de-Nete, de nieuwe kerk aan Le Paige die in 2025 voltooid wordt, creëert mode-designer Toos Franken speciaal voor STORMLoop een hedendaagse versie van de Madonna-mantel. Voor de eerste keer brengen we zo mode binnen in het festival. Traditioneel was blauw in de middeleeuwen voorbehouden voor de mantel van de Madonna. Dit gegeven, samen met de verwijzing naar de naam van de nieuwe kerk, bracht ons op het idee om ons het kunstenfestival een volledig nieuw design voor de mantel van de heilige maagd te laten maken, net zoals de nieuwe kerk een wisselwerking tussen oud en nieuw.
Deze locatie toont “Multiple of Three” van de Berlijnse kunstenaar Nils Völker. Dit imposante, ademende kunstwerk in goud is voor de eerste maal te zien in België. We zijn heel trots dat we dit werk kunnen tonen en het past ook perfect in onze lijn om voor STORMLoop toegankelijke werken te kiezen zonder aan kwaliteit in te boeten.
Het Begijnhof toont ‘Burned Grass’ van Niels Vaes en ‘The Black Sun’ van Ruben Bellinkx. ‘Burned Grass’ is een figuratief werk zwartgeblakerd in het gras. ‘The Black Sun’ is een videoinstallatie op een interessante, verrassende en verborgen plaats op het Begijnhof.
Dit expoparcours wordt gecureerd door Annelies Nagels, onafhankelijk curator en kunsthistorica. Annelies Nagels leidde en cureerde van 2008 tot 2022 de tentoonstellingen in de Warande in Turnhout en was daar de laatste twee jaar ook waarnemend artistiek en zakelijk directeur.
AVONDVOORSTELLING
Avondvoorstelling STORMLoop
In de podiumzaal van de oude muziekacademie in de Hikstraat vindt de avondvoorstelling van STORMLoop plaats. Voor deze SL editie contacteerden we componiste Patricia Vanneste (Voormalig violiste bij Balthazar en huidig componist van soundtracks van de serie Knokke Off) voor een gloednieuwe creatie. De voorstelling vertrekt vanuit de donkerte (zwart) en krijgt inbreng van visuele elementen door Kristof Van Mensel. De basiselementen van de voorstelling vormen al een beleving op zich, die ook tijdens de expo namiddagen van STORMLoop te bezoeken zal zijn. De avondvoorstelling vertrekt vanuit deze opstelling en voegt heel wat elementen toe, waaronder voor elke voorstelling andere gastmuzikanten die op uitnodiging van Patricia komen improviseren op de basistrack. Zo wordt elke voorstelling een uniek gebeuren. Het stuk wordt gemaakt met inbreng van vocalisten van de Herentalse muziekacademie en past zo ook in het basisidee van het kunstenfestival, de mix van professionele en amateurkunst.
STORMLoop xX
STORMLoop xX daagt jongeren uit
STORMLoop wil dit jaar jongeren zoveel mogelijk betrekken bij het festival. Dat gebeurt via STORMLoop xX (spreek uit: Cross X) een experimenteel en uitdagend jongerenprogramma. STORMLoop is al een tijdje jongeren aan het aanspreken om een werkgroep te vormen die een programma kan samenstellen en organiseren onder de vleugels van de STORMLoop, met het stadspark als basislocatie. We hanteren deze werkwijze om enerzijds de inhoud nauw te doen aansluiten bij hun interesses, die we zelf te weinig kennen, maar ook om hen in aanraking te brengen met het organisatieproces van cultuuractiviteiten. Het is een experiment met risicogehalte, maar we geloven in de goede afloop en kijken uit naar het resultaat!
Een ander onderdeel van het jongerenprogramma bevindt zich in de jongerencel bij de politie Neteland. Deze cel is bestemd voor jongeren die een nachtje bij de politie moeten overnachten. STORMLoop pakt deze jongerencel creatief aan in samenwerking met academie voor beeldende kunst, de buren van de politie. Het wordt een wedstrijd voor de jonge leerlingen (12 tot 18 jaar) van de academie. De oproep en selectie vinden plaats in de herfst van 2025, en de uitvoering in de lente van 2026.
Scholen krijgen in mei 2025 de vraag om kunst te integreren in het schooljaar 2025-2026. Tijdens het festival zelf kunnen ze tijdens de schooluren een rondleiding aanvragen langs het STORMLoopparcours.
Kies een van de vier kleuren, bezet een locatie en STORMLoop mee!
Zin om mee te doen?
Elke kunstenaar uit eender welke discipline mag meedoen. Je kiest een kleur, je zoekt een locatie en je schrijft je in. Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat? Kom dan op woensdag 17 september naar de infoavond in cc ‘t Schaliken. Alle geïnteresseerde kunstenaars en vrijwilligers, sponsors, sympathisanten en gewone curieuzeneuzen zijn welkom.
Meer weten? Geef ons een seintje.
STORMLoop 26 maakt kunst toegankelijk voor iedereen. Zet 8 tot 24 mei 2026 in je agenda en volg onze updates op deze pagina of onze socials.
Samen maken we van STORMLoop 26 een succes!