Water? Water!

Het grondwaterniveau, stijgende zeespiegels, droogte, bodemontharding,… WATER is zowel een universeel, historisch als actueel thema.

Voor Herentals in het bijzonder is water een nabij thema: liggend aan het Kempisch en AlbertKanaal, met de kleine Nete die door het centrum loopt en de oude vaart die er liep, het themacentrum Hidrodoe, de jachthaven, recente meanderwerken aan de Nete, enz. Het is een onderwerp dat nooit helemaal weg is.

Het STORMLoopthema WATER  wordt in ons speciaal voor het festival opgericht docucenter behandeld.

Maatschappelijke organisaties Natuurpunt,  Kempisch Karakter, Landelijke Gilden nemen u mee in hun visie op het beleid, geschiedenis en maatschappelijke belangen.

Er is ook een lezing waar het boek ´Weg van Water´ wordt besproken. En de Leuvense Startup Turbulent toont er zijn gepatenteerde installatie die artificiële draaikolken omzet in electrische energie.

Elke zondag van de STORMLoop periode van 12-18u

STORMLoop docucenter WATER , Wuytsbergen 2 (ingang langs Peerdbosstraat) - gratis

Moet er nog water zijn?

 

Onze mooie Kempen, gekenmerkt door de Netevallei die een groot deel ervan doorstroomt. Naast stil is het voornamelijk ook zeer zanderig in de Kempen. Laat dat net aantonen waarom het zo belangrijk is om het water zo goed mogelijk vast te houden. Door de klimaatverandering en de droge zomers van de voorbije jaren wordt het steeds duidelijker hoe essentieel een goed waterbeleid voor onze regio wel niet is.

Karen Vancampenhout, Professor bodemkunde aan de KULeuven en zelf van Kempense makelij weet hier alles over en neemt je tijdens deze TransLab K-Kampus graag mee in dit verhaal.

Deze activiteit is een samenwerking tussen Translab Kempen, Avansa Kempen, Hidrodoe en STORMLoop.

Donderdag 12 mei om 19.30u

Hidrodoe, Haanheuvel 7 Herentals - gratis met inschrijving

H2O in Historisch Herentals

Première van documentaire op STORMLoop in een productie van  Kempisch Karakter, STORMLoop en Polish Plumbers.

Een beknopte geschiedenis van de waterlopen in Herentals aan de hand van een tiental interviews, opgefleurd met foto’s uit de oude doos, een poëtische mijmering door stadsdichter Jef Versmissen en impressionante gopro- en dronebeelden. Ook de huidige initiatieven  voor een blauwgroene dooradering van de Keizerstede worden belicht.

Samenwerking van Kempisch Karakter, Stormloop 22 en de Polish Plumbers

Een film van Mark Eelen (regie en montage), Tim Leysen (camera) , Liesbet Helsen (gopro) en Alex Leys (dronebeelden), met medewerking van Ruben Eelen (voice-over) en Luc Verboven (foto’s).

donderdag 5 mei om 21u - Première

Kapel Wolstraat 27 - gratis

zondag 22 mei 17u

STORMLoop docucenter WATER , Wuytsbergen 2 (ingang langs Peerdbosstraat) - gratis

Elke zondag tijdens STORMLoop kan je om 13u30, 14u30 en 15u30 een wandelspeeddate doen. We vertrekken vanuit het docu center voor korte, gegidste wandelingen door het waterverleden van de stad, langs droogdokken, verdwenen watermolens, oude mijlpalen, middeleeuwse loopkes, met als extra, een blik op de toekomst, het herstel van de vesten, een avontuurlijke oversteek van de Nete, de geplande hermeandering en onderwaterzetting.

Elke zondag tijdens STORMLoop om 13u30, 14u30 en 15u30 

STORMLoop docucenter WATER , Wuytsbergen 2 (ingang langs Peerdbosstraat) - gratis